column: Slapend je geld verdienen, het kan!

28 March 2014

Deze keer een column door Aletta van 't Hoog, loopbaancoach in unit-6. 

Maandagochtend vroeg gaat de telefoon. Mijn moeder: “Ik kan niet  meer lopen.” Als dochter kijk je bliksemsnel je agenda door, ziet in één oogopslag dat je je tot dinsdag vrij kunt maken en reist af naar de Achterhoek. Daar waar ik ooit geboren ben en mamma nog steeds woont, zelfstandig in haar eigen huis, dat wil zeggen… 

Wat is er aan de hand?
Aangekomen in mijn ouderlijk huis trof ik mijn moeder timide aan; ze hing in haar relaxstoel die, ooit met gejuich ontvangen, nu ook niet meer goed paste. De huisarts kwam nog dezelfde middag en onderzocht haar. Mijn moeder kromp ineen van de pijn. De ervaren man keek bedenkelijk en bestelde een ambulance. “Is dat nou nodig dokter?” “Ja, dat moet mevrouw, als het is wat ik denk dat het is, is er iets mis met uw heup. We hebben om te beginnen foto’s nodig en waarschijnlijk moet er een kleine ingreep plaats vinden. Dan zetten ze een pin in uw heup om de zaak te stabiliseren” Als een zielig hoopje mens werd mijn moeder op de brancard gehesen. De buurkinderen stonden angstig toe te kijken.

Gevolgen?
“U hebt niets gebroken mevrouw” zei de arts-assistent in het ziekenhuis. “We geven u pijnstillers mee en dan mag u fijn weer naar huis.” Mijn moeder was opgelucht, logisch. Ik dacht: Hoe gaan we dat allemaal doen? Niets gebroken betekent niet automatisch dat ze weer kan lopen, want haar spieren waren door de val flink gekneusd. Nu was het aan mij om te zorgen dat ze weer min of meer heelhuids thuis kwam. Met een rolstoel, een taxi en een sterke buurman kwam dat goed.

Geen moeilijk werk
De Buurtzorg – de organisatie die de titel ‘beste werkgever van het jaar 2013’ heeft gekregen – komt tweemaal daags en dat  is echt nodig. Ook ’s nachts zijn ze oproepbaar, maar alleen in geval van een calamiteit. Mijn moeder valt onder een andere categorie: zij heeft ‘s nachts alleen iemand nodig die haar helpt om naar het toilet te gaan. Moeilijk werk? Nee, iedereen kan dat. Je kunt gewoon gaan slapen tot je ergens vanuit de verte je naam hoort roepen. Dan doe je, hooguit 10 minuten je werk en daarna stap je weer lekker  je bed in. Slapend geld verdienen, het kan!

Werk genoeg!
Voor mij die in het westen van het land woont, is het niet mogelijk mijn moeder voortdurend de helpende hand te bieden. Voor een verzorgingshuis is zij te ‘goed’. Dus ga ik op zoek naar twee nachthulpen die elkaar kunnen aflossen. Week op, week af. Aan deze mensen zal in de toekomst veel behoefte zijn, er komen immers steeds meer ouderen die zich thuis willen en moeten redden. Maak hier werk van en creëer je eigen inkomen. Daar hoef je echt niet gediplomeerd voor te zijn, maar liefst wel over wat geduld en empathie beschikken. 

 
Over Aletta van 't Hoog
aletta van t hoog avatar 100x100He t is Aletta’s missie om je te laten ontdekken wat je natuurlijke aanleg, innerlijke motivatie, kwaliteiten en behoeftes zijn. Hierdoor kom je aan de weet wat voor jou belangrijk is in een baan. Dat heb je nodig om de arbeidsmarkt op te gaan en een baan te vinden, die je ligt. Samen met jou dié baan zoeken is voor haar een sport.  www.vianovawerk.nl 
 

Eerder verschenen: 

AnyWi Mobiel Internet

ARTvertisement  Kunst, informatie en advertentie

Bureau op zolder Teksten en musicals 

BureauTIJ effectieve campagnes 

CHOI studiekeuzegidsen  

I-matic visuele communicatie 

Loek Weijts  infografics

Mindbus Full Service Internet 

TerPlekke teksten 

Unit-12 Yung Lie en partners

ViaNova Werk arbeidsmarkt

column: Slapend je geld verdienen, het kan!

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: