Kunstroute Leiden, open atelier- en galerieroute

13 September 2010

Kom, kijk en smul. Op zaterdag 18 en zondag 19 september tussen 12 – 18 uur staat Leiden weer twee dagen lang volop in het teken van beeldende kunst. Ruim 150 kunstenaars openen de deuren van hun atelier of galerie tijdens deze jaarlijkse open atelier- en galerieroute. Met oude bekende en nieuwe gezichten: kunstenaarsbolwerken en kleine studio’s aan huis, collectieven en individuele kunstenaars, fabriekspanden, kunstinstellingen en speciale projecten. Ontmoet de kunstenaars en bezoek de 92 bijzondere locaties, Waaronder Nieuwe Energie. Alle locaties zijn in het weekend open van 12 tot 18 uur. Het gratis routeboekje is vanaf 14 september gratis te verkrijgen bij de balie van Museum De Lakenhal.

Nieuwe Energie
Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23, is tijdens de Kunstroute een alternatieve atelierlocatie voor twaalf kunstenaars. Een van de beeldend kunstenaars is Anjet van Linge (Bureau Zee, Unit6). Zij maakt beelden in steen. "Letterbeelden, en grof behakte stenen die haarzelf, en de kijker, steeds opnieuw uitnodigen ruimte en grenzen te verkennen", aldus Anjet. Zij exposeert samen met twee collega beeldhouwers, Guido Bennebroek en Janine Melai.

In het restaurant van Nieuwe Energie kunt u terecht voor heerlijke hapjes en drankjes en het hele weekend door kan het publiek genieten van onverwachte optredens.

Startpunt
Het startpunt van de (gratis) Kunstroute is het Scheltemacomplex in de Marktsteeg . Hier kunt u documentatie van deelnemende kunstenaars inzien en kan een persoonlijke route worden uitgestippeld. Verder zijn er verschillende presentaties en activiteiten, ook voor kinderen.
Ook is er de werk te zien van Irene Cecile, Thomas Raat en Izaak Zwartjes. Deze drie kunstenaars zijn genomineerd voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2010 (een particulier initiatief van de gelijknamige stichting). De winnaar wordt tijdens de opening van de Kunstroute bekend gemaakt.
Op zondag is in Scheltema het KinderKunstProject voor kinderen tussen 5 – 10 jaar. En zijn de resultaten te zien van workshops van het CKV-festival Kunstshot, dat op 17 september plaatsvindt.

Kunstprojecten in de stad
In samenwerking met het project ‘Wijken voor kunst’ is de Kunstroute dit jaar ook in de Leidse buitenwijken aanwezig waar Kunstcollectief de Mors en kunstenaarsgroep Roomburg5 speciale activiteiten organiseren. In samenwerking met bewoners, kunstenaars en partners wordt een actieve culturele programmering opgezet die aansluit bij wat er in de wijken speelt.

Kunstenaarsprojecten
Buiten de activiteiten in ateliers vinden tijdens de Kunstroute in de stad verschillende kunstenaarsprojecten plaats: het COC presenteert het project ‘For queering the archives, one does(n’t) need art space’. Simone de Jong laat ‘klein leed’ zien tijdens haar kunstproject in de Dwarsbolwerkstraat. Buiten dineren naast de toren van Naturalis kan op zaterdagavond tijdens de maaltijdperformance Shelter van Ludy Feyen en Fields of Wonder. Naast deze aangekondigde projecten zijn er geregeld onaangekondigde activiteiten in de ateliers waardoor het publiek zich kan laten verrassen.

De Lakenhal
Museum De Lakenhal is dit jaar ook deelnemer aan de Kunstroute met enkele presentaties in het kader van Werk in Uitvoering, waaronder de installatie ‘Obscure’ van Leidse schilder Hans de Bruijn en een depotopstelling met werk van hedendaagse Leidse kunstenaars uit de museumcollectie . Hans de Bruijn is op zaterdag ‘live’ aanwezig. Judith Bloedjes houdt dit jaar haar open atelier in het museum vanwege de presentatie van haar nieuwe boek. Op zondag geven Ricardo Burgzorg (van ‘My First Art Collection’) en kunstrecensent Anne Berk in De Lakenhal een lezing met tips over het aanleggen van een eigen kunstverzameling.

Gratis parkeren
Net als in de voorgaande jaren biedt parkeerterrein Haagweg de Kunstroute-bezoekers de mogelijkheid gratis te parkeren. De gratis uitrijkaarten zijn bij startpunt Scheltema en Parkeerterrein Haagweg verkrijgbaar.

Wijken voor kunst-pendelbusjes
De twee Wijken voor kunst-locaties in de wijken Mors en Roomburg zijn te bereiken via pendelbusjes. De locatie Mors is per busje te bereiken vanaf Parkeerterrein Haagweg. De kunstgroep in Roomburg is te bereiken per pendeldienst vanaf Startpunt Scheltema.
Voor meer informatie zie www.kunstrouteleiden.nl

Kunstroute Leiden wordt mogelijk gemaakt door o.a. Gemeente Leiden, Museum De Lakenhal, BplusC, Scheltema, Nieuwe Energie, Portaal, Hermine van Bers stichting, Geelkerken Linskens Advocaten, Wijken voor kunst.

Kunstroute Leiden, open atelier- en galerieroute

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: