Ontmoet… Ianthe Mantingh van Locus architecten

21 March 2013

Schuurwoningen, herbestemmingsopdrachten. Architect Ianthe Mantingh van Locus architecten bv heeft als architect in ieder geval nog werk, ook nu er weinig nieuwbouw wordt neergezet. “Het is een kwestie van gunnen, en vervolgens een goede, creatieve, toegankelijke gesprekspartner zijn en prettig samen te werken.”

Is natuurlijk wel de vraag: hoe kom je dan bij een opdrachtgever binnen?

Ianthe: Wij zagen de bouwdip natuurlijk wel aankomen. Want plotseling ging het hard. Wij moesten dus werken aan verbreding van ons portfolio, vond ik. Herbestemming van verlaten kantoorpanden. Met woningcorporatie Elan Wonen in Haarlem heb ik een pand gekozen en gekeken of we dat konden ombouwen tot appartementen. Voor hen gratis. Voor mij een mooie toevoeging aan mijn portfolio”

Wat levert zo’n portfolio-opdracht dan uiteindelijk op?

“Tot nu toe drie opdrachten. Er kwam een optimalisatieronde voor dat pand. Het moest van 36 naar 56 woningen, anders kreeg Elan wonen het plan nooit dichtgerekend. Ik ben gevraagd mee te denken over de herbestemming van het gemeentehuis in Rijnwoude. En in Spaarndam doe ik een bouwkundige studie voor dertig seniorenwoningen die op de plek van een oud winkelcentrum moeten komen.”

 Je hebt een prijs gewonnen met schuurwoningen. Vertel daar eens over.

Schipluiden had een prijsvraag voor woningen aan de rand van een groenzone. Mensen die in het dorp wonen, willen daar ook blijven wonen. Dus wilden wij een woning maken die dat mogelijk maakt. Wij gaan uit van een grote overkapping, waaronder in fases bijgebouwd kan worden. Je begint met een starterswoning, daarna kan je kamers, serre, carport onder de kap bijbouwen. We wonnen niet de prijs van de jury, maar wel die van het publiek en de presentatieprijs. Op dat ontwerp krijg ik nog steeds reacties, ook van projectontwikkelaars die het interessant vinden.

En ben je ook nog actief in Leiden?

Op de hoek van de ir Driessenstraat en de Hooigracht staat een pand van de gemeente Leiden. Daar zoek ik nu samen met een bouwer/ontwikkelaar, stichting tijdelijk wonen en het cultuurfonds naar een goede herbestemming. Woningen met een meer openbare functie op de begane grond zou een logische optie zijn. In Leiden zijn veel bedrijfspanden die leeg staan. Het is voor mij een leuk proces om te laten zien wat er mogelijk is en op die manier partijen te enthousiasmeren en een mogelijke herbestemming van de grond te krijgen. 

Hoe lastig hebben architecten het nu eigenlijk?

“Dat verschilt natuurlijk per bureau. Maar overall: lastig. Er zijn weinig goede, nieuwe projecten als gevolg van de crisis. En er zijn veel architecten die dergelijke projecten zoeken. Maar gelukkig blijft er af en toe wat binnendruppelen. Ontwikkelaars, gemeenten en corporaties weten mij te vinden. En ik moet ook bezig blijven: blijven schetsen, projecten op proberen te tuigen, contact onderhouden met potentiële opdrachtgevers. Dat genereert op zijn beurt weer nieuw werk.”


 

 

Ontmoet… Ianthe Mantingh van Locus architecten

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: