Wethouder Roos van Gelderen op praktijkbezoek bij SPIL

22 February 2012

Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) concludeerde: “Het is goed om de verhalen en de gezichten van de mensen achter de abstracte cijfers te kennen.” Zij trok die conclusie toen zij op eigen verzoek, een middag meeliep met de medewerkers van het Servicepunt Informatie en Leren (SPIL onderdeel van De Binnenvest) om een indruk te krijgen van hoe de maatschappelijk opvang in de praktijk verloopt.

Bij SPIL kunnen mensen die dak- en thuisloos zijn of dreigen te worden terecht voor advies en bijvoorbeeld voor een intakegesprek. Tijdens het 5 jarig jubileum in december 2011 had Van Gelderen al veel belangstelling getoond voor de manier waarop SPIL aan de weg timmert.
Nu wilde zij dat eens zelf in de praktijk meemaken. Ze sprak daartoe onder andere met medewerkers van SPIL. Zo hoorde zij van een medewerker van het Outreachend Team het verhaal van postadres tot intake.

Mensen die dak-of thuisloos zijn hebben een postadres nodig. Bijvoorbeeld voor het afsluiten en houden van een ziektekostenverzekering, het krijgen van een uitkering of het ontvangen van hun loon. Als je geen postadres hebt ‘besta je niet’. Onlangs is deze lijst in opdracht van de gemeente geschoond en zijn de regels aangescherpt. Dit om misbruik te voorkomen. Het postadres is alleen voor mensen die het echt nodig hebben en die op die manier ook in contact gebracht kunnen worden met de juiste hulpverleners.

Veel zorg bestaat er over het groeiend aantal jongeren van 18 tot 24 jaar en het gebrek aan opvangmogelijkheden voor deze groep. Nu wordt er in noodgevallen soms tijdelijk een hotelkamer voor hen geregeld. Ook hierover werd met de wethouder van gedachten gewisseld.

Ook luisterde ze aandachtig mee bij de intake van een cliënt. Tijdens zo’n intake wordt er in kaart gebracht waar de cliënt tegenaan loopt, wat goed gaat en hoe de zaken die niet goed gaan verbeterd kunnen worden. Er wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen kracht en de talenten van de cliënt. Veel hulpvragen zijn complex en vragen veel creativiteit van de medewerkers van SPIL/De Binnenvest . Medewerkers gaven na het bezoek van de wethouder aan dat zij blij waren met de belangstelling en de opmerkingen en vragen van de wethouder die blijk gaf van veel kennis en betrokkenheid bij het onderwerp.

Van Gelderen stelde na afloop van het bezoek dat ze zich gevoed voelt door de concrete voorbeelden die zich tijdens die middag voordeden. Ze komt graag nog een keer terug en vraagt medewerkers en cliënten opmerkingen en ideeën met haar te blijven delen.

Servicepunt Informatie en Leren zit op de Pelikaanstaat 5 in Leiden en is onderdeel van Stichting De Binnenvest. www.debinnenvest.nl
 

Wethouder Roos van Gelderen op praktijkbezoek bij SPIL

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: