Column: Breestraat 2022

21 november 2012

De hoofdstraat van Leiden, de Breestraat, leidt al jaren een zieltogend bestaan. Het is er niet mooi, als fietser of wandelaar ben je er je leven niet zeker, het ziet er zwart van stadsbussenroet en de ene na de andere winkel verdwijnt. 
Breestraat, afbraakstraat. En dat terwijl er zoveel potentie in zit, met dat prachtige stadhuis, die historie, die Vergulde Turk, het 16e eeuwse waterschapshuis en de gerestaureerde Stadsgehoorzaal. Ik schreef er vorig jaar nog een treurdicht over, hierbij de laatste strofe:  Het had zo mooi kunnen zijn,/maar de bussen, de stank, de wansmaak./Breestraat, Breestraat/Wat is er toch gebeurd?
Maar zonder hoop geen leven. En gelukkig is er het Stadslab Leiden, een grote groep betrokken en creatieve inwoners van onze stad die Leiden innovatiever, cultureler, spannender en bruisender willen maken. Belangeloos. Het Stadslab heeft een veelbelovende visie op de Breestraat ontwikkeld en mikt daarbij op het jaar 2022. Nog tien jaar, aldus het lab, en we hebben een Breestraat zonder bussen en met mooi herstelde en uitgelichte gevels, en een unieke mix van cultuur, horeca en winkels van hoogwaardige kwaliteit. Dan is er zelfs een Breeplein ter hoogte van het Stadhuis, met verplaatsbare tribunes, waar onverwachte voorstellingen plaatsvinden. Een Breestraat, kortom, waar weer wat gebeurt en waar je kunt wandelen, drinken en fluisteren.
Op zaterdag 25 mei organiseert het Stadslab een Breestraatdag. Dan wordt een dag lang alle busverkeer geweerd en wordt de hoofdstraat van Leiden 'teruggegeven aan de Leidenaren'. Om deze dag mogelijk te maken is iedere steun welkom.  Kijk op www.breestraat2022.nl, geef je op als vrijwilliger en maak wat van je stad. Maak iets moois van de Breestraat. 

Meer columsn van Jan Dobbe lezen? Kijk op www.jandobbe.nl/creatief-met-tekst/columns

 

Column: Breestraat 2022

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: