Doodseskaders (column van Jan Dobbe)

12 juli 2010

Vanaf mijn huis in de Burgemeesterswijk fiets ik altijd naar Nieuwe Energie – ik heb daar al eerder over verteld. Het is een aardig tochtje, dat onder meer leidt door het statige Plantsoen en de wat minder statige Kraaierstraat. Ik laat de Hooigracht links liggen. Te druk, te hectisch (zelfs zonder RijnGouwelijn). Nee, ik neem altijd de Uiterste- of de Middelstegracht. Binnendoor, lekker rustig. Maar nu, begin juli, is het behalve rustig ook erg plakkerig in deze straten. Mijn banden maken een sissend, zuigend geluid. Als ik niet flink doortrap, kom ik bijna stil te staan.
Wat is dit voor meuk? Tja, het is iets dat uit de bomen neerdaalt, want alleen onder de bomen glimt en sist het. Ik dacht altijd dat dit troep was die door de bomen uit de vervuilde stadslucht werd gefilterd. Helaas, de toedracht is minder milieuvriendelijk, zo blijkt uit nader onderzoek. De plak wordt niet veroorzaakt door de bomen zelf, maar door bladluizen. Deze knapen voeden zich met de eiwitrijke sappen van de bladeren, maar daar zit ook suiker in en dat hoeven ze niet. Ze poepen het uit, met als gevolg een plakkerige "regen": auto's, ramen en straten, alles plakt.
Een bedrijf dat deze “overlast” bestrijdt zet godbetert een lieveheersbeestje in. Het vraatzuchtige tweestippelige lieveheersbeestje, om precies te zijn. 'Deze soort heeft zich gespecialiseerd in bladluizen en vreet wel 100 luizen per dag', meldt het bedrijf. Nooit geweten dat ook lieveheersbeestjes van moord en doodslag een specialisme maken. Enfin, ik vind het op een of andere manier opeens niet leuk meer. Lieveheersbeestjes georganiseerd in doodseskaders, godallemachtig! Weg is mijn idyllische beeld van het lieveheersbeestje als symbool van onschuld.
Laat die luizen toch lekker hun gang gaan. Een buitje regen en alle leed is geleden.
Jan Dobbe

Reageren op deze column? Stuur een e-mail naar:

jan_dobbe_klein.jpg  jan_dobbe@hotmail.com


 

Doodseskaders (column van Jan Dobbe)

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: