Dr. Peter Burger - Echt en betrouwbaar: factchecken en nepnieuws

Datum:
28 September 2017
Tijd:
16:30
Locatie:
Volt /Lumiere

universiteit_leiden.jpgNa het grote succes van 2015 hebben we dit najaar een nieuwe serie.

Samen met de Opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden (LUCL) organiseert Nieuwe Energie te Leiden een cyclus van vier open colleges over een uitermate interessant en actueel onderwerp: "Wat is nu echt?"

Vier aansprekende aspecten over de realiteit worden in begrijpelijke taal behandeld door topsprekers van de Universiteit Leiden.

Volgens van Dale betekent “echt” (naast huwelijk):  onvervalst, waar, werkelijk, op een kenmerkende manier, in werkelijkheid.  Maar naast elkaar bestaan respectievelijk de werkelijkheid, wat anderen ons hierover vertellen en onze eigen perceptie van beide bronnen. Wie bepaalt nu wat echt is en hoe gaan we daar mee om? Oftewel, wat is nu echt ?

Interessante kost voor professionals en studenten in de communicatie en journalistiek, maar ook voor hen die vanuit hun werk te maken hebben met communicatie. 

peter_burger_2.jpg
 
Do 28 sep            Dr. Peter Burger                              
 Echt en betrouwbaar: factchecken en nepnieuws

 

  •  vanaf 16.30 uur     welkom
  • 17.00 - 19.00 uur   open college
  • 19.00 - 21.00 uur   borrel en diner 

Het college is gratis, diner kost € 10,- 

Klik hier voor (gratis) aanmelden
En hier als je mee wilt eten (helaas vol nu)  

Peter Burger geeft aan de Universiteit Leiden les aan studenten Journalistiek en Nieuwe Media en doet onderzoek naar nepnieuws. Drie jaar geleden promoveerde hij op het eerste Nederlandse proefschrift over broodjeaapverhalen. Samen met zijn collega Alexander Pleijter – die in november in deze serie colleges spreekt – begeleidt hij het Nieuwscheckers-project, waarin docenten en studenten onbetrouwbaar nieuws tegen het licht houden. Sinds dit jaar werken de Nieuwscheckers ook samen met Facebook: als je op facebook iets ziet dat je niet vertrouwt, kun je het rapporteren als nepnieuws. Facebook geeft het bericht dan door aan Nieuwscheckers.

Vooral sinds de verkiezing van Donald Trump zijn fake nieuws en factchecken voortdurend in het nieuws geweest. Peter Burger praat ons bij over de laatste ontwikkelingen.

 

 

 

Dr. Peter Burger - Echt en betrouwbaar: factchecken en nepnieuws