het MOOISTE BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW VAN LEIDEN

Nieuwe Energie. Ooit – tussen 1941 en 1978 - de spinnerij van de nog veel oudere textielfabriek Clos & Leembruggen. Nu - sinds mei 2008 - een bruisende verzameling bedrijven annex vergaderlocatie annex restaurant annex daklozenopvang.  In het hart van historisch Leiden, modern en stijlvol gerenoveerd met behoud van de industriële sfeer van toen.

Deze bijzondere combinatie van functies leverde Nieuwe Energie de Zilveren Woonladder 2006 op van de ministeries van VROM en VWS. 

Zoek je een bijzondere werkplek, een unieke vergaderlocatie of een bedrijf of eenpitter voor een uitdagende creatieve klus? Oriënteer je op deze site. Kom langs bij Nieuwe Energie, prachtig gelegen aan de Maresingel in Leiden, vlakbij het Centraal Station. Of bel of mail voor algemene informatie Lonneke op 06-30879203  of  info@nieuweenergieleiden.nl  

Hieronder een stukje geschiedenis 

 

  • Ca. 65 bedrijven en 175 specialisten in communicatie, innovatie en design
  • Restaurant en horeca, onder leiding van erkende chefkok en gerund door Leidse Boontjes
  • Drie flexibele vergaderzalen 
  • De dak- en thuislozenopvang van Stichting De Binnenvest 
  • Woningcorporatie Portaal

EEN STUKJE HISTORIE

Nieuwe Energie staat bovenop het oude Papegaaisbolwerk, één van de historische verdedigingsbolwerken van de 17e-eeuwse vestingstad Leiden. De omgeving tussen de Maresingel en de Langegracht wordt gedomineerd door grote fabrieksgebouwen, zoals de Stadsverwarming, het Gasfabriekterrein en het Slachthuisterrein.

Nieuwe Energie is gevestigd in de monumentale spinnerij van de voormalige textielfabriek Clos & Leembruggen. Het ontwerp van de Leidse architect Bernard Buurman uit 1941 is kenmerkend voor spinnerijen. Op de begane grond een grote productiehal met lange gevels en grote ramen, daarboven enkele bijruimtes, een monumentale ingang en een uitgebouwd trappenhuis. De bijzondere omvangrijke shedkap, die ook nu nog voor een prachtige lichtinval zorgt, is een van de markantste punten op luchtfoto’s van Leiden.

Clos & Leembruggen was één van de belangrijkste bedrijven in de tijd dat Leiden als textielstad floreerde. Het familiebedrijf startte in 1766 en kende het hoogtepunt rond 1918. Er werkten honderden Leidenaren, soms generaties lang. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kreeg het bedrijf steeds meer last van internationale concurrentie. De fabriek sloot in 1978 haar poorten. De spinnerij is het best bewaarde gebouw. De laatste jaren was het in gebruik bij energiebedrijf Nuon.

Uitgebreide informatie over Clos & Leembruggen staat in het boek Leids Fabrikaat 2, geschiedenis van Leidse bedrijven, van uitgeverij Primavera Pers in Leiden.