het MOOISTE BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW VAN LEIDEN

Nieuwe Energie is een multifunctioneel gebouw. De oude wolspinnerij is getransformeerd tot een inspirerende verzamelplaats voor bedrijven, zalen verhuur, bedrijfsrestaurant, Stichting De Binnenvest en is de thuisbasis van woningcorporatie Portaal. Het  gerestaureerde monumentale pand ligt schitterend langs de Maresingel en biedt zo een unieke plek voor een vergadering in de binnenstad.

Zoek je een bijzondere werkplek, een unieke vergaderlocatie of een bedrijf of eenpitter voor een uitdagende creatieve klus? Oriënteer je op deze site. Kom langs bij Nieuwe Energie, prachtig gelegen langs de singel in Leiden, vlakbij het Centraal Station. Of bel of mail voor algemene informatie Lonneke of Ingrid op 06-30879203  of  info@nieuweenergieleiden.nl  


Hieronder een stukje geschiedenis 

 

  • Ca. 65 bedrijven en 175 specialisten in communicatie, innovatie en design
  • Restaurant en horeca, onder leiding van erkende chefkok en gerund door Leidse Boontjes
  • Drie flexibele vergaderzalen 
  • De dak- en thuislozenopvang van Stichting De Binnenvest 
  • Woningcorporatie Portaal

entree_naar_restaurant.jpg

EEN STUKJE HISTORIE

Nieuwe Energie staat bovenop het oude Papegaaisbolwerk, één van de historische verdedigingsbolwerken van de 17e-eeuwse vestingstad Leiden. De omgeving tussen de Maresingel en de Langegracht wordt gedomineerd door grote fabrieksgebouwen, zoals de Stadsverwarming, het Gasfabriekterrein en het Slachthuisterrein.

Nieuwe Energie is gevestigd in de monumentale spinnerij van de voormalige textielfabriek Clos & Leembruggen. Het ontwerp van de Leidse architect Bernard Buurman uit 1941 is kenmerkend voor spinnerijen. Op de begane grond een grote productiehal met lange gevels en grote ramen, daarboven enkele bijruimtes, een monumentale ingang en een uitgebouwd trappenhuis. De bijzondere omvangrijke shedkap, die ook nu nog voor een prachtige lichtinval zorgt, is een van de markantste punten op luchtfoto’s van Leiden.

Clos & Leembruggen was één van de belangrijkste bedrijven in de tijd dat Leiden als textielstad floreerde. Het familiebedrijf startte in 1766 en kende het hoogtepunt rond 1918. Er werkten honderden Leidenaren, soms generaties lang. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kreeg het bedrijf steeds meer last van internationale concurrentie. De fabriek sloot in 1978 haar poorten. De spinnerij is het best bewaarde gebouw. De laatste jaren was het in gebruik bij energiebedrijf Nuon. Nieuwe Energie vestigde in 2008 in het pand, en liet de geschiedenis herleven met met de namen van de Wattzaal, Lumièrezaal en Voltzaal. 

Uitgebreide informatie over Clos & Leembruggen staat in het boek Leids Fabrikaat 2, geschiedenis van Leidse bedrijven, van uitgeverij Primavera Pers in Leiden.