Ankie Stoutjesdijk maakt een wandkleed van 16 m2 in twee jaar tijd

12 June 2019

ankie_stoutjesdijk_2.jpgAnkie Stoutjesdijk  (unit 6): 

Museum De Lakenhal weer open
Na een bijzondere restauratie en uitbreiding van ruim twee jaar opent het museum met een vierdaags openingsfestival van 20 tot en met 23 juni.

Eind 2017 kreeg ik van Museum De Lakenhal de opdracht een wandkleed te ontwerpen: een infographic over de ontwikkeling van de stad. Het kleed moest flink worden, minimaal 16 m2. De bestemming: de Achterplaats, het nieuwe centrale binnenplein van het museum. 

De wording van een stad
Het kleed vertelt het verhaal van de stad. Dus verzamelde ik informatie over stadsuitbreidingen [met dank aan Erfgoed Leiden en Omstreken], gebeurtenissen, epidemieën, bevolkingsaantallen en markante gebouwen. De thema’s bestuur en rechtspraak, religie, industrie, onderwijs en infrastructuur gaven richting aan de ordening. 

ankie_lakenhal_2.jpgEen ontwerp naar de Grote Hagen-kaart
Het bij elkaar voegen van al deze gegevens leidde tot een ontwerp in de traditie van historische kaarten. In het bijzonder de Grote Hagen-kaart uit 1670, die Museum De Lakenhal recent verworven heeft. De stad staat in het midden van de afbeelding, belangrijke gebouwen aan weerszijden en aan de onderkant staat dit keer geen stadshorizon, maar een tijdlijn [ik ben dol op tijdlijnen]. Op dit wandkleed brengen we ook de relatie tot de omliggende gemeenten in beeld.


‘Dat zou ik dan zo maar neerzetten’
Een tijdlijn van 800 jaar geschiedenis op een paar meter stof staat natuurlijk bommetje vol. Geweven tekst heeft bovendien ruimte nodig. Om goed in te dikken en tot de juiste, kloppende keuzes te komen, voerde ik gesprekken en mailconversaties met Rudi van Maanen, (bijzonder) hoogleraar Stadsgeschiedenis. Van hem kreeg ik niet vaak een direct antwoord, eerder een wedervraag, waarna ik net zo lang terug kwam met een steeds concretere invulling tot Rudi zei: ‘Dat zou ik dan zo maar neerzetten’. 

ankie_lakenhal_3.jpgOnmisbare makers
Illustrator Loek Weijts tekende de gebouwen [waarvan sommige nog in de steigers staan, met dank aan de architectenbureaus van De Meelfabriek, Mirai House, het vernieuwde Museum De Lakenhal en Naturalis Biodiversity Center] en ik sprak met textielontwerper Aleksandra Gaca en beeldend kunstenaar Otobong Nkanga om me te laten adviseren.




Ketting, inslag, twijnen, ..
In het TextielMuseum | TextielLab zocht ik samen met Marjan van Oeffelt naar de juiste uitwerking [inmiddels weet ik iets over ketting, inslag, schot, twijnen en bindingen] om alles over te brengen zoals bedoeld: een achtergrond met het gevoel van een schapenvacht [twee draden wit mohair, vermengd met vlaskleurig linnen]; het water dat subtiel glinstert [een wit viscose, meegeweven met twee kleuren linnen]; de stadscontour in Leids Laken-blauw; de huizen van de stad in een warm oranje [3 katoenen draden, 2 rood, 1 oranje gecombineerd met een koperdraad]; de snelwegen in een goudtint die rijmt met de messing lijnen in de vloer van de Achterplaats; de trekvaarten, de snelwegen van weleer zijn geladen met een tekst. 

ankie_lakenhal_1.jpgHet kleed hangt
Op 19 juni wordt Museum De Lakenhal koninklijk geopend en van 20 t/m 23 juni is er een openingsfestival in het museum waarbij iedereen welkom is tussen 10 en 17 uur. 

Stilletjes kijken
Ik zou het leuk vinden je daar te ontmoeten. Mocht je stilletjes willen kijken, dan kan dat natuurlijk. Wil je live toelichting, mail me dan wanneer je er zult zijn [ankie@ankiestoutjesdijk.nl], dan zorg ik dat ik er ook ben. 

Zie hier meer 

Ankie Stoutjesdijk maakt een wandkleed van 16 m2 in twee jaar tijd

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: