Nieuw in Nieuwe Energie: …..

13 April 2023

Wie zijn jullie? architectuurprijs.jpegWij zijn Zijdekwartier Architecten  https://zijdekwartier.nl/ De directie wordt gevormd door de architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly.

Wat doen jullie? 
Wij ontwerpen woongebouwen. Van 1 tot 2.000 woningen. 
We werken met name voor woningbouwcorporaties, maar ook soms voor gemeentes, zorgpartijen of commerciële partijen en particulieren. We werken op alle schaalniveaus aan de stad; van de verbouwing van een woonhuis tot een integrale visie voor een wijk. Nieuwbouw, renovatie en herbestemming. 

Zijdekwartier… Het zou een wijk in een stad kunnen zijn, maar is het [nog] niet. Zijdekwartier staat voor de manier waarop wij met de stad bezig willen zijn, met aandacht voor de buurt en focus op de mensen. Een menselijke stad, duurzaam en inclusief.
We zijn kwartiermakers: we nemen initiatief en staan daarmee aan het begin van projecten. 

zijdekwartier_zachte_kanten_logo.pngWat maakt jullie bijzonder? 
We werken aan preventie door contact te stimuleren. Want contact geeft vertrouwen - geeft ondersteuning -  geeft hulp. Hierdoor is er meer zorg voor elkaar en minder eenzaamheid. Minder ego en meer samenleving. 
De manier waarop we onze opgaves benaderen is de rode draad. We luisteren en kijken, naar wat er is, wat er kan. En maken soepelvallende architectuur. Gebouwen die zich voegen naar de wijk, voorkomend uit de logica van de plek.  
De stad is de plaats van ontmoeting. We vinden het belangrijk mensen, bewoners, de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, als basis voor waardering, waardoor het makkelijker wordt samen een samenleving te vormen. De waarde ligt in de manier waarop onze gebouwen gebruikt worden. Want uiteindelijk is een gebouw slechts een middel, geen doel op zich. Een gebouw moet de gemeenschap ondersteunen.

van_binnen_3.jpeg

 

Waarom zitten jullie in Leiden?  
We wonen zelf hier in Leiden, en hebben ook de meeste opdrachten hier in de buurt. Ontzettend leuk zo met je eigen stad bezig te mogen zijn! 

 

Waarom nu in Nieuwe Energie? 
We hadden al ervaring met dit pand, Ianthe zat rond 2012-2013 al even in Nieuwe Energie met haar bedrijf. We zochten naar een plek in de stad, waar bedrijven samenzijn. En dan ook nog eens samen met Portaal, het restaurant, de maatschappelijk opvang, dat past goed bij ons.  

team_van_binnen.jpegWe zijn ook blij met hoe we de ruimte in hebben kunnen delen. Op de begane grond zitten alle werkplekken, de vergaderruimte en de keuken. Op de entresols zijn de maquettewerkplek, de monstercollectie en een digitale vergaderplek ondergebracht.
Opvallend zijn de muren die het bureau in een aantal van de kleuren uit de eigen huisstijl heeft uitgevoerd. “Door elke wand een eigen kleur te geven, is de combinatie van kleuren vanuit elk standpunt anders”, vertelt Ianthe. Het bureau wilde het effect uitproberen en is blij met het resultaat: “Het werkt super.” 
Ook architectenweb.nl schreef over de verhuizing hierheen

We zijn het meest trots op … 
… dat onze opdrachtgevers al jaren vertrouwen in ons hebben.
.. dat we bouwen aan een betere wereld.  
… vele mooie projecten, zoals deze: Een dakwoning in de Clarensteeg, boven de stad en er tegelijk middenin. Het huis dempt de geluiden van de stad en opent zich naar het nieuwe erf op het dak van het magazijn. Geborgen én open, met de stad in je rug en de blik naar buiten. Met de dakwoning hebben we de Rijnlandse Architectuurprijs 2021 gewonnen! kijk hier  voor meer informatie over de prijs en het juryrapport 

Waar zijn jullie nu mee bezig ? 
Enkele projecten in Leiden zijn bijv:

-        83 appartementen in Sumatrahof.  Op de locatie van basisschool de Springplank, aan de Sumatrastraat in Leiden Noord, zal woningstichting Ons Doel een appartementengebouw realiseren. Uitgangspunt is de menselijke stad, waarbij stadsplanning en sociale doelstellingen samenkomen. In 2016 zijn we begonnen met tekenen, de start bouw is komend jaar!
-        176 nieuwbouw appartementen in de Corantijnstraat voor Portaal. Drie portiekflats van Portaal aan de Corantijn- en Paramaribostraat in Leiden Noord worden gesloopt. Wij werken aan het ontwerp voor de woongebouwen op deze vrijkomende locatie. Waarbij niet alleen comfortabele, duurzame en kwalitatieve nieuwe woningen worden gebouwd, maar deze woningen samen ook een prettig buurtje vormen. 

Onze ambities zijn …. 
… om de samenleving nog sterker te maken 
We zijn nu nog een bijzonder kantoor, maar verspreiden graag en vaak onze visie op bouwen en wonen. 

Zijn jullie blij met Nieuwe Energie? 
Absoluut, het is een mooi gebouw, met een bijzondere uitstraling. En wij hebben ook een zeer mooie plek. Goed dat er zulke verschillende bedrijven samenzijn, je voelt je echt onderdeel van het gebouw.

“De dwarsverbindingen en doorzichten, zowel naar de entresols als naar buiten, zijn erg tof”

van_binnen.jpeg

Nog wensen en verbeteringen in het pand ? 
- Laagdrempeliger verhuren, dus bijv. kortere huurcontracten, waardoor ook kleinere bedrijven en startups hier durven te huren. Nu zijn het met name de gevestigde bedrijven die hier huren.
- Meer “makers” en “onderzoekers” als huurders, zoals Peen en ui, of PS theater e.d.   

- Meer verbindingen, zoals een trap tussen BG en 1e etage.

Nog iets te melden ?
We doen graag actief mee. Zo zit “onze” Lieke in de lustrumcommissie, we willen BHV’ers, e.d. 
En we houden een Kom-eens-langs-borrel op 20 april 

 

 

 

Nieuw in Nieuwe Energie: …..

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: