Nieuw in Nieuwe Energie: Semiotic Labs

21 August 2017

We hebben vele collega's in Nieuwe Energie. Van eenpitters tot middelgrote bedrijven.  Een nadere kennismaking met Gerben Gooijers van Semiotic Labs. 

 Wie zijn jullie?

semiotics_gerben.pngGerben Gooijers is een van de oprichters van  www.semioticlabs.com en de man van finance, software en Artifial Intelligence. "We zijn nu met 8 personen, maar als het goed gaat groeien we snel door.  We zoeken mensen met achtergronden in data engineering, artificial intelligence, software development en installatiemanagement …"

 Wat doen jullie?  
semiotics_lab_proces.png“We predict when and why equipment fails”.  Wij voorspellen, wanneer en waarom een elektromotor kapot zal gaan. Zo kan men de motor precies op tijd vervangen. Niet te vroeg (zonde van motor) en zeker niet te laat, als de motor echt stuk is. Dat laatste leidt tot ongeplande downtime, wat vreselijk hoge kosten met zich meebrengt voor productiebedrijven.

Wat maakt jullie bijzonder?
Wij plaatsen eigen sensoren in de verdeelkast van een industriële installatie. Deze meten motorstromen van de elektromotoren die op de verdeelkast zijn aangesloten.  Door alle data te analyseren met kunstmatige intelligentie komt er een goede voorspelling uit over de gezondheid van de motor.

Sinds wanneer bestaan jullie ?

semiotics_simon_jagers.pngSinds mei 2015, dus pas ruim 2 jaar. In Maastricht studeerde ik samen met Simon Jagers en hij liep rond met het idee om kunstmatige intelligentie op sensordata toe te passen. Het idee sprak me erg aan en samen hebben we er een klap op gegeven en zijn het gaan doen. Simon is de commerciële man van ons bedrijf. 

 Waar zijn jullie nu mee bezig?
We voeren nu een grote Proof of Concept studie uit bij onze launching customers - grote productiebedrijven, zoals Heineken, ASML, Vopak, Tata Steel, maar ook bijvoorbeeld bij de Koninklijke Marine. Op basis van deze PoC kunnen we de resultaten uit ons lab vergelijken met een industriële omgeving. Met de resultaten uit de PoC wordt ook een nieuwe sensor ontwikkeld, waarmee we in het eerste kwartaal van 2018 live gaan

We zijn het meest trots op … dat we nu al – als jong en klein bedrijf - werken met grote bedrijven van naam.

Waarom zitten jullie in Leiden?  
Na de incubator van YESDelft! te hebben doorlopen hebben we ons gevestigd op het Science Park in Amsterdam oost, bij de UvA – het kloppende hart van AI in Nederland.  Aangezien veel van onze klanten in Rotterdam zitten en veel AI specialisten in Amsterdam, wilden we ertussen zitten. Dan is Leiden ideaal. 

Waarom nu in Nieuwe Energie?
We keken ook even bij Level (ook mooi) en bij Hubspot (iets te studentikoos) en toen tipte een van onze investeerders dit pand.

Onze ambities zijn ….
In de hele industrie in de EU zitten 100 miljoen elektromotoren, en hiervan is 25% kritisch. Die moeten we voorzien van onze sensor. We zoeken nu wel al mensen met achtergronden in data engineering, artificial intelligence, software development en installatiemanagement… 

Zijn jullie blij met Nieuwe Energie? Absoluut . Mooi, lekker licht, industriële sfeer, goed bereikbaar…

Nog wensen en verbeteringen in het pand? 
lonneke_balie.jpgNee, we zijn erg tevreden, en zeker ook met Lonneke die ons enorm geholpen heeft toen we hiernaartoe verhuisden!  
rick_van_der_zwet_anywi.jpgEn verder wil ik Rick van Anywi nog bedanken. Hij heeft ons perfect geholpen met internet – ondanks alle perikelen met Ziggo hebben we geen dag zonder internet gezeten!  

Nog iets te melden ?
We worden vaak gevraagd naar de betekenis van onze naar: Semiotic Labs.Hier zit in:
- Semiotiek, de studie van tekens en symbolen
- De letters IoT: Internet Of Things
Maar bovenal was de domeinnaam nog vrij…

Nieuw in  Nieuwe Energie: Semiotic Labs

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: